Kavos šalis: Hondūras

Įdomybės

Centrinės Amerikos kavos juostos centre esantis Hondūras vakaruose ribojasi su Gvatemala, pietvakariuose – su El Salvadoru, o pietryčiuose – su Nikaragva. Šalyje, skalaujamoje Atlanto vandenyno (Karibų jūros) ir Ramiojo vandenyno (Fonsekos įlankos), šiuo metu gyvena apie 6 mln. gyventojų. Sostinė yra Tegučialpa (pietinėje centrinių kalnų dalyje, 1 mln. gyventojų), nors San Pedro Sula (šiaurėje) jau kelis dešimtmečius yra šalies ekonomikos ir prekybos centras.

Hondūras yra kalnuota ir miškinga šalis, palei ilgą Karibų jūros ir trumpą Ramiojo vandenyno pakrantę plyti lygumos. Pakrančių teritorijose karšta ir drėgna, vasarą iškrinta daug kritulių, žemyno gilumoje vėsiau ir sausiau. Dauguma žmonių gyvena centriniuose slėniuose. Pagrindinės eksporto prekės yra kava ir bananai, taip pat krevetės, švinas, cinkas ir mediena. Pramonės veikla daugiausia susijusi su žemės ūkio produktų perdirbimu. Hondūras priklauso nuo užsienio pagalbos.

Tik arabica

Pagrindinės kavos gamybos vietovės Hondūre yra El Paraiso (netoli Nikaragvos sienos), Santa Barbara, Kopanas (netoli Gvatemalos sienos), Komajagva ir La Pazas.

Verta žinoti

Vyriausybė aktyviai stengiasi sumažinti kavos kontrabandą į kaimynines Centrinės Amerikos šalis, pavyzdžiui, Gvatemalą, kur kava parduodama didesnėmis kainomis. Kontrabanda yra viena didžiausių problemų, su kuriomis susiduria Hondūras, ir ją sunku spręsti, nes taip elgdamiesi pardavėjai taip pat vengia išskaičiuoti mokesčius, kuriuos reikia sumokėti už eksportą, kad būtų padengta kavos gamintojų skola vyriausybei. Šio amžiaus pradžioje Hondūras tapo perspektyvia šalimi, kurioje kavos gamyba buvo perspektyvi tiek kokybės, tiek kiekybės požiūriu. Lyginant su pastaraisiais dešimtmečiais, pagerėjimas jau yra realybė.

Pagrindinės šalies veislės yra Caturra, Hibridos H3 ir H1, Marsellesa ir Catuai.

Pagrindiniai regionai

Manoma, kad Marcala (netoli Salvadoro sienos) yra geriausias kavos auginimo regionas Hondūre, nes čia vyrauja tikra kavos kultūra, o augintojai turi gerą reputaciją, nes kavos pupeles apdoroja meistriškiau. Todėl už tikrą Marcala SHG kavą mokama brangiau.

Griežtai aukštai auginami augalai sudaro apie 12 proc. visos produkcijos. High Growns, kurie sudaro apie 78 proc. visos produkcijos, paprastai yra labai konkurencingos kainos, palyginti su kitais Centrals. Standartai (10 proc. produkcijos) siūlo neutralius puodelius.

Verta žinoti

Šlapią pergamentinę kavą į eksportuotojams priklausančias dideles sausas gamyklas pristato tarpininkai. Galutinis produktas – daugybės skirtingų kavos rūšių mišinys, kuris skiriasi drėgnumu ir gamybos metodais, – retai būna vienalytis, todėl eksportuotojams sunku pasiūlyti pastovią kokybę.

Kavos aplinka

Kavos gamyba yra labai svarbi Centrinės Amerikos valstybei, kuri yra didžiausia kavos gamintoja ir šeštoji pasaulyje kavos eksportuotoja. Iš tiesų, kava tapo viena iš pagrindinių eksporto kultūrų ir atliko svarbų vaidmenį atstatant vietos ekonomiką po uragano „Mitch”. Šalyje auginama apie 565 mln. kavamedžių, o pajamos iš kavos sudaro 10 proc. šalies BNP ir 30 proc. užsienio pajamų.

Smulkūs savininkai, kuriems tenka 80 proc. visos produkcijos, kavą iki pergamento stadijos perdirba ūkyje, kartais naudodami primityvius metodus. Eksportuotojams dažnai kyla sunkumų, susijusių su patikimo produkto tiekimu. Šlapią pergamentinę kavą į eksportuotojams priklausančius didelius sausus malūnus pristato tarpininkai. Galutinis produktas – daugybės skirtingų kavos rūšių, kurių drėgnis ir gamybos metodai skiriasi, mišinys – retai būna vienalytis, todėl eksportuotojams sunku pasiūlyti pastovią kokybę.

Pastaraisiais metais vietos eksportuotojai bendromis pastangomis stengiasi pasiekti visus augintojus, vykdydami įvairias reklamos kampanijas, kuriomis siekiama pagerinti kavos pupelių kokybę taikant paprastus, nieko nekainuojančius metodus. Jomis skatinama taikyti tinkamus plovimo metodus, tinkamai džiovinti ir tiesiogiai tiekti eksportuotojams. Kitas eksportuotojų rūpestis – didelė konkurencija su Gvatemalos kavos pirkėjais, kurie gruodžio-vasario mėnesiais kerta sieną Kopano rajone, kad nusipirktų geresnės kokybės pupelių ir kontrabanda jas pargabentų atgal į Gvatemalą.

Šie pirkėjai dėl Gvatemaloje gaunamų priemokų gali mokėti iki 10 USD daugiau už 46 kg maišą, todėl vietos eksportuotojams sunku konkuruoti. Apskaičiuota, kad kiekvienais metais į Gvatemalą kontrabandos būdu įvežama vidutiniškai nuo 800 tūkst. iki 1 mln. maišų (penktadalis visos produkcijos). Nuo 2001-2002 m. derliaus kontrabanda gerokai sumažėjo.

Hondūre yra daugiau kaip 40 aktyvių privačių siuntėjų, dauguma jų susitelkę San Pedro Sula mieste.

Naujausi IHCAFE (Hondūro kavos instituto) tikslai – gerinti gaminamos kavos kokybę ir kiekį. Pastaruoju metu taip pat stengiamasi skatinti tvarią gamybos sistemą, pavyzdžiui, „šešėlinės kavos” (dėl to didėja biologinė įvairovė) ir šlapio malūno perdirbimą, darantį nedidelį poveikį aplinkai.

ICO narė (įstojo 1967 m.)

Vietos gyventojai neturi įpročio suvartoti daug kavos puodelių. Vartojamos prastos kokybės kavos pupelės, kartais „torrefato” – skrudinta kava su cukrumi. Vertinama ir tirpi kava. 2011 m. Centrinėje Amerikoje išplitusi rūdžių ligos krizė ypač smarkiai pasireiškė Hondūre. Šalis taip pat nukentėjo dėl lietaus trūkumo 2015 m.

Patiko? Pasidalink