Visa Etiopijos kava — sausojo apdorojimo arabika

Tris ketvirčius kavos, tiekiamos pasaulinei rinkai, sudaro Afrikos kava robustos. Daugiausia robusta pagaminama Angoloje Ambrizo provincijoje. Kava neutrali, bet labai stipri ir naudojama mišiniams sudaryti. Angoloje taip pat gaminama kondo ir andulo rūšių arabika, labai gimininga braziliškai santos. Burundijoje kultivuojama drėgnojo apdorojimo arabika. Kava aukštos kokybės, gero stiprumo ir rūgštingumo, specifinio skonio. ‘Švelni, malonaus skonio kava iš¬auginama Kamerūno aukštikalnių šlaituose. Apie 30 % sudaro arabika, o likusi — robustos.

Arabiška kava pradėjo savo ilgą kelią iš Etiopijos provincijos Kaffa. Ir dabar ten išauginama daug kavos. Etiopijoje žymiausios rūšys yra charrar ir džima (taip vadinami miestai, kur kava gaminama). Charrar — aukštos klasės rūšis, dažnai naudojama mišiniams su mažiau vertingomis rūšimis sudaryti. Kava labai stipri, su ryškiai išreikštu vyno prieskoniu ir pikantiško kvapo. Yra dvi atmainos: šotberri ir longberri. Labiau vertinama pastaroji.

Visa Etiopijos kava — sausojo apdorojimo arabika. Džimma ir sidamo rūšys nepatrauklios — mažos aštrios kavos pupelės, bet jos gėrimui suteikia nepakartojamą, jaudrinančią puokštę. Abi rūšys maišomos su kolumbietiška ir javietiška kava. Etiopijos moka stail rūšis daugeliu savybių prilygsta pasaulyje pripažintai moka, bet jai trūksta subtilumo. Ši rūšis puikiai gali pakeisti moka ten, kur jos nėra. Blogesnės kokybės iš Etiopijos išvežama kava yra laukinių medžių, vadinama bendru pavadinimu „abisiniška kava“. Tarybų Sąjunga Etiopijoje daugiausia užperka charrar rūšies; tai sausojo apdorojimo ir rankinio rūšiavimo kava.

Katd’Ivuar rinkai tiekia tik robustą; Kenija — arabiką su švelniu truputį rūgštoku prieskoniu, primenančiu kolumbietišką. Europoje labai vertinama Kenijos kava. Drėgnojo apdorojimo arabika iš Ruandos pagal stiprumą, kvapą, rūgštingumą prilygsta geriausioms rūšims. Tanzanijoje Kilimandžaro šlaituose auginama piberi rūšies kava yra puikaus skonio, švelni, sodri, truputį rūgštoka. Zaire išauginama puikios rūšies arabika, tačiau mažais kiekiais. Daugiausia gaminama robustos. Gvinėjoje robustas auginama game, kisei, ineak rūšių. Apdorojama sausuoju būdu. Iš šių rūšių pagaminta kava esti stipri, bet skonis ir kvapas išreikšti silpnai. Tarybų Sąjunga iš Gvinėjos importuoja robustą.

Azijoje kava gaminama Jemene, Indijoje, Indonezijoje, Vietname. Specialistai ypač vertina JAR kavą. Ten auginama moka. Šį kava žymi tuo, kad apie ją paprastai galima tik išgirsti arba perskaityti. Moka — pirma kavos rūšis, apie kurią sužinojo europiečiai. Todėl XVII—XVIII a. kavą iš Vest Indijos vadino moka. Pažymėtina, kad JAR ir Haičio klimato sąlygos panašios ir kavamedžiai turėjo bendrus protėvius. Bėgo metai. Skirtingos dirvožemio ir klimato sąlygos padarė savo ir dabar šių rūšių sumaišyti neįmanoma.

Moka gaminama labai mažais kiekiais, todėl rinką praktiškai

nepatenka. Iš JAR išvežama nuostabi kava, vadinama chodeida. Tai mišinys geriausių Jemeno rūšių matari, cheimi, jaffėj, šarki ir kt. kava. Chodeidi yra labai geros kokybės, todėl nedideliais kiekiais naudojama mažiau vertingoms rūšims pagerinti.

JAR kava auginama kalnuotuose rajonuose 800-2000 m aukštyje.

Pasaulinėje rinkoje vertinama Kosta Rikos kava — plauta arabika

Patiko? Pasidalink