Pavasarinė raktažolė yra daugiametis, iki 30 cm aukščio žolinis augalas. Jo šakniastiebis – trumpas ir labai šakotas. Lapai – pamatiniai, skroteliniai, kiaušiniški, šviesiai žalsvi. Jų viršutinis paviršius raukšlėtas, apačia – plaukuota. Augalas žydi balandžio – gegužės mėnesiais geltonais, kvepiančiais žiedais.
Auga sausesnėse pievose, pakelėse, šlaituose, dirvonuose, laukuose, miško aikštele Yra išvesta dekoratyvinių veislių, kurios auga darželiuose. Dar senovės graikai pavasarinę raktažolę vartojo nuo kosulio, o žiedus salotoms.
Vaistinei žaliavai ruošiami lapai, žiedai ir šakniastiebiai.
Lapai skinami augalui žydint, o šakniastiebiai kartu su šaknimis kasami rudenį. Jie nuvalomi ir nuplaunami. Surinkta žaliava džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje ar pastogėje. Paruošta žaliava yra šviesiai pilka, malonaus kvapo, kartaus skonio, gleivinga. Laikoma sausoje vietoje sandariai uždengtuose induose.
Raktažolės šaknyse yra iki 10% saponino, eterinio aliejaus (0,08%), glikozidų, gleivių, kartumynų, tanidų, terpeninių junginių, organinių rūgščių, mineralinių druskų. Lapuose yra saponino, karotino, vitamino C, flavonoidų, žieduose saponino, flavonoidų, vitamino C ir kitų junginių.
Iš raktažolės pagaminti vaistai padeda nuo kosulio, viršutinių kvėpavimo takų ligų. Jais gydomas bronchų gleivinės uždegimas, lėtinis tracheitas, bronchitas, bronchopneumonija, taip pat jų duodama gerti, kai trūksta vitamino C.
Iš šaknų ruošiamas nuoviras.
Imama 10 g susmulkintos žaliavos, užpilama stikline vandens, kaitinama verdančio vandens vonelėje 30 minučių, aušinama kambario temperatūroje 10 minučių, perkošiama ir dar pripilama virinto vandens iki ankstesnio tūrio (200 ml). Geriama prieš valgį po 1-2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną.
Anksti pavasarį raktažolės lapuose yra daug vitamino C. Iš jų galima išvirti skanią vitamininę arbatą. Liaudies medicinoje raktažolė vartojama nuo reumato, kaulų, krūtinės skausmų, galvos svaigimo, nuomario, slogos ir kitų ligų. Nuo aprašytų negalavimų nakčiai reikia gerti karštą raktažolės arbatą, galima į ją pridėti liepžiedžių, gysločių, vaistinės ramunėlės, medetkų žiedų.
Raktažolės lapai tinka ir salotoms. Kai kuriose užsienio šalyse jų, kaip prieskonių, dedama į omletą, salotas su kitais žalumynais. Iš jos žiedų ruošiama kvapi arbata.