Saldžiųjų bulvių kilmė ir veislės

Įdomybės

Saldžiosios bulvės, dar žinomos kaip Ipomoea batatas, yra šakniavaisinės daržovės, priklausančios Convolvulaceae šeimai. Jose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, todėl jos puikiai tinka bet kokiai sveikai mitybai.

Kalbant apie mitybą, saldžiosios bulvės yra ne tik skanios, bet ir neįtikėtinai maistingos. Jos yra turtingas maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Tiesą sakant, vos vienoje vidutinio dydžio saldžiojoje bulvėje yra daugiau nei dvigubai daugiau vitamino A, kuris būtinas geram regėjimui, sveikai imuninei sistemai ir ląstelių augimui palaikyti, nei rekomenduojama paros norma. Bulvėse taip pat yra daug vitamino C, kuris svarbus kolageno gamybai ir imuninei sistemai stiprinti.

Be vitaminų, saldžiosios bulvės yra puikus kalio – mineralo, kuris atlieka svarbų vaidmenį palaikant tinkamą širdies ir raumenų veiklą – šaltinis. Jose taip pat gausu antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo žalingų laisvųjų radikalų daromos žalos.

Vienas iš puikių saldžiųjų bulvių privalumų yra tas, kad jose mažai riebalų ir kalorijų, todėl jos yra idealus pasirinkimas siekiantiems išlaikyti sveiką svorį. Jos taip pat yra sudėtiniai angliavandeniai, t. y. virškinamos lėtai, todėl nuolat atpalaiduoja energiją ir padeda ilgiau jaustis sotiems.

Saldžiųjų bulvių kilmė ir veislės

Saldžiosios bulvės turi ilgą istoriją ir manoma, kad jos kilusios iš Centrinės ir Pietų Amerikos. Vėliau jos paplito po visą pasaulį, o skirtinguose regionuose auginamos unikalios jų veislės.

Populiariausios saldžiųjų bulvių veislės: „Beauregard”, „Jewel” ir „O’Henry”. Kiekviena veislė pasižymi savitu skoniu, tekstūra ir spalva – nuo oranžinės ir raudonos iki baltos ir violetinės. Pavyzdžiui, ‘Beauregard’ saldžiosios bulvės pasižymi tamsiai oranžiniu minkštimu ir saldžiu skoniu, o ‘Jewel’ saldžiosios bulvės yra ryškios oranžinės spalvos ir drėgnos, kreminės tekstūros. O ‘O’Henry’ saldžiosios bulvės pasižymi šviesiai geltonu minkštimu ir šiek tiek riešutiniu skoniu.

Šios skirtingos veislės suteikia daugybę kulinarinių galimybių. Yra daugybė būdų mėgautis unikaliu kiekvienos veislės bulvių skoniu ir tekstūra – nuo keptų saldžiųjų bulvių plokštainio ir saldžiųjų bulvių košės iki saldžiųjų bulvyčių ir saldžiųjų bulvių pyrago.

Pasiruošimas sodinimui

Prieš pradėdami auginti saldžiąsias bulves konteineriuose, turite atlikti keletą svarbių veiksmų, kad užtikrintumėte sėkmę.

Auginant saldžiąsias bulves konteineriuose, svarbiausia tinkamai pasiruošti. Skirdami laiko kruopščiai suplanuoti ir atlikti kiekvieną žingsnį, gerokai padidinsite savo galimybes sulaukti gausaus derliaus. Pateikiame išsamų vadovą, kuris padės pradėti auginti bulves – nuo tinkamų konteinerių pasirinkimo iki dirvos paruošimo.

Tinkamų konteinerių pasirinkimas

Pirmasis žingsnis – pasirinkti saldžiųjų bulvių augalams tinkamus indus. Labai svarbu pasirinkti pakankamai gilius indus, kad juose tilptų šaknų sistema ir būtų užtikrintas tinkamas drenažas. Saldžiųjų bulvių šaknų sistema labai stipri, todėl rekomenduojama rinktis bent 12 cm gylio konteinerius. Tai suteiks šaknims daug vietos augti ir vystytis.

Apsvarstykite galimybę naudoti didelius, tvirtus indus, pagamintus iš tokių medžiagų kaip plastikas ar terakota. Plastikiniai konteineriai yra lengvi ir lengvai pernešami, o terakotos konteineriai puikiai izoliuoja ir užtikrina oro srautą. Kad ir kokią medžiagą pasirinktumėte, įsitikinkite, kad konteinerių dugne yra drenažo skylės, kad neužsistovėtų vanduo.

Kokybiškų saldžiųjų bulvių slyvų pasirinkimas

Toliau reikės įsigyti saldžiųjų bulvių daigų – jaunų, sudygusių saldžiųjų bulvių augalų. Pasirinktų bulvių daigų kokybė turės tiesioginės įtakos jūsų konteinerinio daržo sėkmei. Ieškokite sertifikuotų, nuo ligų apsaugotų daigų iš patikimų medelynų ar sodo centrų. Šios bulvės turi būti su gerai išsivysčiusiomis šaknimis ir sveika lapija.

Renkantis saldžiųjų bulvių daigus svarbu pasirinkti veisles, kurios tinka sodininkavimui konteineriuose. Kai kurios veislės, pavyzdžiui, ‘Beauregard’ ir ‘Georgia Jet’, pasižymi kompaktišku augimu ir prisitaikymu prie konteinerių aplinkos. Šios veislės idealiai tinka sodininkystei mažoje erdvėje ir puikiai dera konteineriuose.

Dirvos paruošimas sodinimui

Sėkmingam saldžiųjų bulvių augimui labai svarbu paruošti dirvą. Pirmiausia pasirinkite gerai drenuojamą vazonų mišinį, kuriame gausu organinių medžiagų. Saldžiosios bulvės mėgsta purią, gerai aeruojamą dirvą, kurioje gali tinkamai vystytis šaknys.

Dirvos derlingumą galite padidinti įmaišydami komposto arba gerai perpuvusio mėšlo. Šie organiniai priedai suteiks būtinų maistinių medžiagų ir pagerins dirvožemio struktūrą. Kompostą arba mėšlą kruopščiai įmaišykite į vazonų mišinį, kad tolygiai pasiskirstytų.

Užpildykite konteinerius paruošta žeme, palikdami pakankamai vietos viršuje, kad tilptų šliaužtinukai ir būsimas augimas. Pasirūpinkite, kad žemė būtų puri ir be stambių gumulų, kad lengvai prasiskverbtų šaknys. Švelniai sutvirtinkite žemę aplink šakeles, kad jos būtų stabilios ir atraminės.

Pasirinkę tinkamus konteinerius ir paruošę dirvožemį, žengsite dar vieną žingsnį iki sėkmingo saldžiųjų bulvių auginimo konteineriuose. Kiti žingsniai bus susiję su bulvių sodinimu, tinkama priežiūra ir optimalių augimo sąlygų užtikrinimu. Laukite kitos mūsų vadovo dalies, kurioje išsamiai aptarsime šias temas.

Sodinimo procesas Dabar, kai viską paruošėte, metas pradėti saldžiųjų bulvių sodinimą.

Kada sodinti saldžiąsias bulves

Saldžiosios bulvės dera šiltuose oruose, todėl svarbu palaukti, kol praeis visi šalnų pavojai. Stenkitės jas sodinti vėlyvą pavasarį arba vasaros pradžioje, kai temperatūra nuolat būna aukštesnė nei 10 °C.

Kaip sodinti saldžiąsias bulves į konteinerius

Saldžiųjų bulvių sodinukų sodinimas yra paprastas procesas. Paruoštame dirvožemyje atsargiai iškaskite duobutes, išdėstydami jas atstumais vienas nuo kito pagal konkrečios veislės rekomendacijas.

Atsargiai įkiškite kiekvieną bulvės lapelį į duobutę, kad šaknys būtų nepažeistos, o lapai – virš dirvos paviršiaus. Stipriai prispauskite dirvą aplink šakeles, kad jos tvirtai įsitvirtintų.

Gerai palaistykite ką tik pasodintas šakeles, kad jos gautų drėgmės, reikalingos sėkmingam įsitvirtinimui. Pastatykite konteinerius saulėtoje vietoje, nes saldžiosioms bulvėms kasdien reikia bent 6-8 valandų tiesioginių saulės spindulių.

Saldžiųjų bulvių augalų priežiūra Norint užtikrinti optimalų saldžiųjų bulvių augalų augimą ir vystymąsi, būtina tinkamai juos prižiūrėti.

Laistymo ir tręšimo patarimai

Saldžiosioms bulvėms reikia nuolatinės drėgmės visą vegetacijos sezoną. Reguliariai tikrinkite dirvos drėgmę ir laistykite, kai viršutinis dirvos centimetras atrodo sausas. Venkite perteklinio laistymo, nes jis gali sukelti puvinį.

Tręšdami subalansuotomis organinėmis trąšomis iš pradžių sodindami ir kartą per 4-6 savaites saldžiąsias bulves aprūpinkite būtinomis maistinėmis medžiagomis. Venkite per didelio azoto kiekio, nes jis gali paskatinti per didelį lapijos augimą šaknų vystymosi sąskaita.

Kova su kenkėjais ir ligomis

Saldžiųjų bulvių augalai paprastai yra atsparūs kenkėjams ir ligoms. Tačiau svarbu stebėti, ar nėra tokių įprastų problemų, kaip saldžiųjų bulvių vikšrai, amarai ir grybinės ligos.

Reguliariai apžiūrėkite augalus, ar nėra pažeidimo ar užkrėtimo požymių. Jei aptiksite kenkėjų ar ligų, nedelsdami juos apdorokite naudodami ekologiškus insekticidus ar fungicidus. Be to, geros augalų higienos laikymasis ir pažeistų lapų ar augalų šalinimas gali padėti išvengti ligų plitimo.

Saldžiųjų bulvių derliaus nuėmimas ir laikymas Paskutinis ir bene naudingiausias žingsnis – nuimti derlių ir saugoti saldžiąsias bulves, kad jomis būtų galima mėgautis ateityje.

Kada ir kaip nuimti saldžiųjų bulvių derlių

Saldžiųjų bulvių derlių paprastai galima nuimti praėjus 90-120 dienų po pasodinimo. Lapai pradės gelsti, o tai reiškia, kad gumbai pasiekė savo dydį.

Norėdami nuimti derlių, atsargiai iškaskite aplink augalus, išpurenkite dirvą ir atsargiai rankomis pakelkite gumbus. Būkite atsargūs, kad nepažeistumėte švelnios saldžiųjų bulvių odelės.

Tinkami saldžiųjų bulvių laikymo būdai

Prieš ilgalaikį laikymą saldžiąsias bulves reikia konservuoti. Nuskintus gumbus užkonservuokite pastatydami juos šiltoje 27°C ir drėgnoje vietoje maždaug 10 dienų.

Po sūdymo saldžiąsias bulves laikykite vėsioje, tamsioje ir gerai vėdinamoje patalpoje. Optimalios laikymo sąlygos – 13-15°C temperatūra ir maždaug 75 % drėgmė. Tinkamai laikomos saldžiosios bulvės gali išsilaikyti kelis mėnesius.

Laikydamiesi šio žingsnis po žingsnio pateikto vadovo, galite džiaugtis savo saldžiųjų bulvių auginimu konteineriuose. Nesvarbu, ar esate patyręs sodininkas, ar pradedantysis, šis procesas yra paprastas ir naudingas. Taigi, griebkite konteinerius, pasirinkite mėgstamą saldžiųjų bulvių veislę ir pasiruoškite mėgautis savo pačių užauginto derliaus skoniais!

Patiko? Pasidalink